Adeli, Felicyty, Klemensa

Znicz olimpijski zgaśnie-konflikt na Ukrainie rozbłyśnie?

1. Wydarzenia na Ukrainie przyśpieszyły tak bardzo, że porozumienie pomiędzy prezydentem Janukowiczem, a opozycją zawarte w piątek po południu już późnym wieczorem okazało się nieaktualne, bo jeden z jego sygnatariuszy opuścił Kijów i udał się samolotem do Charkowa na spotkanie ze swoimi zwolennikami z południowo- wschodniej części Ukrainy.

W tej sytuacji opozycja, której szeregi zasiliło kilkudziesięciu parlamentarzystów z obozu prezydenta przyjął uchwałę o odsunięciu Janukowicza od władzy w związku z nie wykonywaniem przez niego obowiązków wynikających z Konstytucji. Jednocześnie wyznaczono wybory prezydenckie na 25 maja tego roku.

Wcześniej większość parlamentarna przyjęła uchwałę o uwolnieniu z zakładu karnego byłej premier Julii Tymoszenko i  już wczoraj późnym wieczorem przemawiała ona do zebranych na Majdanie.

2. Po przyjęciu przez ukraiński parlament uchwały o odsunięciu Janukowicza od władzy niezwykle aktywny zrobił się rosyjski minister spraw zagranicznych Siergiej Ławrow, który obdzwonił ministrów spraw zagranicznych Niemiec, Francji i Polski i zażądał, aby ci zmusili ukraińską opozycję do przestrzegania porozumienia podpisanego dzień wcześniej.

W tych rozmowach nie bawił się specjalnie w dyplomację, przywódców ukraińskiej opozycji nazwał ekstremistami i stwierdził, że zagrażają oni ukraińskiej niepodległości i porządkowi  konstytucyjnemu.

Jednocześnie na wspomnianym zjeździe w Charkowie delegaci regionów południowo-wchodniej Ukrainy ogłosili, że są gotowi przejąć pełnię władzy w tej części kraju. W tym zjedzie co znamienne jako delegat uczestniczył przewodniczący komisji spraw zagranicznych rosyjskiej Dumy Aleksiej Puszkow.

3. Wszystko to działo się w sytuacji kiedy ciągle jeszcze trwa olimpiada w Soczi, a Władimir Putin, który zaangażował w organizację tych igrzysk cały swój autorytet i 53 mld USD, jak sądzę chce je zakończyć sukcesem.

Ale już dzisiaj wieczorem zgaśnie znicz olimpijski i goście igrzysk rozjadą się do domów i Putin przestanie mieć związane ręce.

Ma do dyspozycji przynajmniej kilka wariantów postępowania. Może dążyć do podziału Ukrainy, a wczorajszy zjazd w Charkowie z udziałem szefa komisji spraw zagranicznych rosyjskiej Dumy, może być doskonałym przyczółkiem do kontynuowania takich działań.

Może rozpocząć konflikt zbrojny pod pretekstem ochrony Rosjan mieszkających na terytorium Ukrainy i zająć jej południowo-wschodnią część, zwłaszcza że zajęcie części Gruzji uszło mu przecież na sucho na arenie międzynarodowej.

Wreszcie może na dużą skalę zaangażować się w zapowiedziane na 25 maja wybory prezydenckie.

4. Niezależnie od tego który z tych wariantów wybierze, to już rozpoczęła się wojna ekonomiczna z Ukrainą.

Rosja zablokowała realizację porozumienia o 15 mld USD pożyczki dla Ukrainy (Ukraina wycofała się z emisji obligacji za 2 mld USD, które miała nabyć Rosja) i zapewne zacznie znowu grać cenami surowców sprzedawanych temu krajowi, szczególnie ceną gazu i koniecznością zapłaty zaległości za gaz (a te płatności zawsze wynoszą po kilka miliardów USD).

Ponadto Ukraina do końca 2015 roku, ma do zrolowania obligacje skarbowe na kwotę około 16 mld USD i jeżeli nie znajdą się chętni do nabycia tych nowych, to w świat finansowy pójdzie informacja o nie obsługiwaniu długu przez ten kraj.

Jeszcze poważniejszym problemem jest obsługa wynoszącego już 137 mld USD całego długu zagranicznego Ukrainy (czyli długu państwa, długu przedsiębiorstw w tym banków, a także gospodarstw domowych), z czego 35 mld USD to tzw. dług krótkoterminowy.

5. Niestety wszystko wskazuje na to, że jeżeli znicz olimpijski dzisiaj wieczorem zgaśnie , to już niedługo rozbłyśnie konflikt na Ukrainie, za którym wprost będzie stała Rosja.

Jeżeli to tego czasu UE ,USA, Kanada (a być może również ONZ) ale także światowe instytucje finansowe, nie przygotują dla Ukrainy odpowiedni propozycji politycznych i gospodarczych w tym finansowych, to ten konflikt może być niezwykle groźny dla Europy i świata.

Zbigniew Kuźmiuk, Poseł PiS