Belindy, Bronisza, Idziego

Nie kupuj w Lidlu

NSZZ „Solidarność” apeluje o bojkot niemieckiej sieci handlowej Lidl. „Krajówka” zdecydowała, że akcja bojkotu zakupów w tych sklepach powinna odbyć się w lutym. Wśród pracowników narasta rozgoryczenie. Zakładowa „S” w Lidl-u zorganizowała kilka akcji protestacyjnych.

Zarząd sieci, by ukrócić protesty, zwolnił z pracy za działalność związkową Justynę Chrapowicz, szefową organizacji zakładowej „S”.  Komisja Krajowa „S” w sprawie zwolnionych związkowców, zdecydowała, że Związek udzieli wszelkiej możliwej pomocy, nie wyłączając akcji protestacyjnych, wymierzonych w nieuczciwych pracodawców. „Krajówka” zawiadomi też o łamaniu praw pracowniczych Międzynarodową Organizację Pracy w Genewie.

Justyna Chrapowicz otrzymała wypowiedzenie przed świętami. Jej zdaniem powodem zwolnienia było wszczęcie sporu zbiorowego i domaganie się utworzenia Funduszu Socjalnego. Kilka tygodni wcześniej „S” zorganizowała w kilku największych miastach akcję płacenia jednogroszówkami przy kasach, aby zwrócić uwagę na złe warunki pracy w Lidlu.   Waldemar Krenc, lider łódzkiej „S” uważa, że rozwiązanie umowy o pracę z działaczami związkowymi w związku z prowadzoną przez nich działalnością jest uzurpowaniem sobie interpretacji prawa przysługującego organom państwa polskiego.

www.solidarnosc.gda.pl